Rotterdam herdenkt zondag met bijeenkomsten, kransleggingen, muziek, gedichten en momenten van stilte het bombardement van 83 jaar geleden op 14 mei 1940. Tijdens de 14 meiherdenking, op Plein 1940, wordt om 13.27 uur twee minuten stilte gehouden. Burgemeester Ahmed Aboutaleb legt een krans. Daarna luidden overal in de stad de klokken.
Op die dag in 1940, en op dat tijdstip, vernietigden Duitse bommenwerpers binnen een kwartier bijna de hele binnenstad. Bijna negenhonderd mensen verloren het leven en 80.000 Rotterdammers raakten dakloos. De aanval betekende de capitulatie van Nederland.
In de ochtend is in Rotterdam ook de jaarlijkse herdenking aan de Statenweg ter hoogte van nummer 147. Dat is de plek waar in 1940 het Duitse ultimatum 'geef u over of de stad wordt vernietigd' werd overhandigd. Niet veel later volgde het bombardement op Rotterdam, dat amper een kwartier duurde.
Onderdeel van de herdenking is de H.J.A Hoflandlezing, die sinds 2017 jaarlijks wordt georganiseerd door het Comité Herdenking 14 mei, de Bibliotheek Rotterdam en het Mariniersmuseum. De lezing is een eerbetoon aan de overleden schrijver en journalist Henk Hofland.
Dit jaar doet journalist en onderzoeker Nikki Sterkenburg de zesde editie van de lezing, met als titel: Van Schaduw naar Salon. Hierin gaat zij dieper in op het normaliseren van radicaal- en extreemrechts gedachtegoed.